Kijött a Laravel új LTS verziója

Szeptember 3-án végre megjelent a Laravel keretrendszer legújabb, 6-os verziója. Jelentős újdonságok nincsennek a felépítésben, de egy-két fontosabb változtatás történt, ezeket vesszük sorra.

 1. Szemantikus verziószámok
  A 6.0-ás verziótól kezdve a Laravel is bevezeti a szemantikus verziószámokat, így sokkal könnyebben követhetővé válik, hogy az egyes alcsomagok melyik verziónál kerülnek be a Laravelbe, illetve, hogyan kerülnek frissítésre a keretrendszerrel párhuzamosan. A Semantic Versioning-ről bővebben a linken tudtok olvasni.

 2. Laravel Vapor
  A Laravel csapat egy újabb platformot indít el, amely egy 2019-es feltuningolt Laravel Forge és nagy storage igényű, modern, serverless etc. technológiákat használó projektek hosztolására lesz alkalmas az Amazon architectúrájának támogatásával. Az ehhez szükséges egyéni projektbeállítások már elérhetőek a 6.0-ás verzióban. Bővebb leírást a Vaporról itt találtok: Laravel Vapor

 3. LTS verzió
  A Laravel 6.0-ás verziója LTS verzió, azaz 2021. szeptember 3-ig érkeznek hibajavítások hozzá, illetve 2022. szeptember 3-ig biztonsági javítások. (Az utolsó LTS egyébként az 5.5-ös verzió volt)

 4. Kisebb változások

  1. Javított Authorization válaszok
   A korábbi verziókban bonyolult volt az Authorization folyamat során egyéni hibaüzenetek definiálása. Az új Gate::inspect metódus segítségével, azonban könnyen hozzáférhetővé válik a $response objektum.

  2. Job Middleware
   Lehetővé válik un. Job specifikus Middleware-ek használata, azaz egy adott Job-ban a middleware() függvénnyel meghívhatóak előre definiált middleware-ek. Ugyanígy egy Job hívásakor megadhatóak Middleware-k a trough() metódus használatával. (Bővebben: Job Middleware is coming to Laravel 6)

  3. Lazy Collections
   Az un. lazy collection-ök használatával sokkal könnyebbé válik a nagy mennyiségű adatkollekciókkal való munka. Az új Illuminate\Support\LazyCollection kihasználja az új PHP verziókban definiálható generátor funkciókat, hogy alacsony memóriahasználatot biztosítson nagy kiterjedésű adatkollekciók esetén. Bővebben: Lazy Collections

  4. Subquery javítások
   A subquery-k használata külön könyvet érdemelne az SQL és Eloquent témakörökben, de érdemes átnézni ezt a cikket Jonathan Reinink-től, illetve ezt az előadást ugyanebben a témában: Eloquent Performance Patterns

  5. Laravel UI
   Az egyik legfontosabb változás maradt a végére. A megszokott Laraveles induló felületek, template-ek ugyanis a 6.0-ás verziótól kezdve külön csomagban kapnak helyet: laravel/ui.

Ezt ezentúl a composer-rel kell telepíteni, majd a php artisan ui paranccsal létrehozhatóak a Bootstrap/Vue template-ek.

További részletek:

Természetesen mi is tudunk segíteni bármilyen a Laravel-t érintő kérdésben. Keressetek minket bizalommal a contact@nevis.hu címen, vagy a Facebookon.